Aangepast ontwerp voor Stationsgebied Hardenberg

 

 

Dinsdag 1 mei 2018

Aangepast ontwerp voor Stationsgebied Hardenberg

Het ontwerp voor een nieuwe inrichting van het Stationsgebied in Hardenberg wordt aangepast. Belangrijkste verandering is dat de opgang naar het perron vanuit de tunnel uit het ontwerp verdwijnt. Het schetsontwerp inclusief perronopgang blijkt op korte termijn niet haalbaar te zijn. Met het aangepaste plan houdt het college van B&W vast aan de ambitie om het centrum van Hardenberg en het gebied rond het ziekenhuis op een verkeersveilige manier met elkaar te verbinden.

Het wordt het steeds drukker op en rond het station in Hardenberg. Om het stationsgebied toekomstbestendig en veilig te maken heeft de gemeente Hardenberg in samenwerking met ProRail, NS Stations en de provincie Overijssel een ontwerp gemaakt voor een nieuwe inrichting van het stationsgebied. Belangrijk onderdeel van dit ontwerp is de aanleg van een tunnel voor fietsers en voetgangers onder het spoor. Dit zorgt voor een veilige verbinding tussen het centrum van Hardenberg en het gebied rond het ziekenhuis. Ook een opgang vanuit de tunnel naar het perron is onderdeel van het schetsontwerp. Daarnaast worden er volgens het plan aan beide zijden van het spoor ligt parkeerterreinen aangelegd. Het gebied aan de centrumzijde van het station krijgt een nieuwe inrichting met fietsenstallingen en een nieuwe plek voor de bushaltes.

Haalbaarheid plan ProRail stelt als voorwaarde dat bij het aanleggen van een opgang vanuit de tunnel naar het perron omvangrijke aanpassingen aan spoor en perron worden uitgevoerd. Dit brengt hoge kosten met zich mee. Het bedrag dat de gemeente Hardenberg heeft gereserveerd voor de herinrichting van het stationsgebied is hiervoor niet voldoende. Daarom is in beeld gebracht welke aanvullende mogelijkheden er zijn om het plan te kunnen financieren. Het college van B&W concludeert nu dat het op korte termijn niet te verwachten is dat er voldoende financiële middelen gevonden worden. Bovendien heeft ProRail de komende jaren geen plannen om station Hardenberg aan te passen.

Plan aanpassen Gezien de ontwikkelingen en de toename aan reizigers wil het college vasthouden aan de ambitie om het stationsgebied een nieuwe inrichting te geven. Belangrijk onderdeel daarvan is een veilige verbinding tussen het centrum en het gebied rond het ziekenhuis, de Sportboulevard en de woonwijken Baalder en Baalderveld. De noodzaak daartoe wordt nog eens onderstreept door de resultaten uit het reizigersveiligheidsonderzoek. Uit dit onderzoek blijkt dat station Hardenberg een hoog risicoprofiel heeft. Het college heeft daarom besloten om het plan voor het stationsgebied aan te passen. De belangrijkste aanpassing is dat de opgang naar het perron vanuit de tunnel uit het plan verdwijnt. De tunnel die het centrum van Hardenberg en de omgeving rond het ziekenhuis met elkaar verbindt, blijft onderdeel van het plan. Dit vergroot de verkeersveiligheid voor fietsers en voetgangers in het gebied. Ook de aanleg van parkeerterreinen aan beide zijden van het stationsgebied blijft overeind. Reizigers kunnen dan via de tunnel en de voorzijde van het stationsgebied het perron bereiken. Overigens is in verband met de nieuwbouw van het nieuwe ziekenhuis een deel van het parkeerterrein al aangelegd, volgens het schetsontwerp. De aangepaste versie van het schetsontwerp wordt de komende periode uitgewerkt, in overleg met ProRail en NS. Hierbij wordt rekening gehouden met de mogelijkheid om de opgang vanuit de tunnel in een later stadium alsnog te realiseren.

About The Author

Related posts